Habitatge

“Cal un marc legal que permeti diferenciar les ocupacions de pisos buits de bona fe d’aquelles que responen a activitats mafioses i de caràcter delictiu”

  • Actualitzat:
  • Creat:

Jordi Terrades demana al Govern que defineixi les seves polítiques per combatre les màfies que especulen amb habitatges buits

El diputat del Grup Socialista Jordi Terrades ha interpel·lat avui el Govern sobre ocupació de pisos buits i li ha preguntat “quina és la política del Govern de lluita contra aquestes màfies, d’aquest negoci que va a l’alça, i quins resultats hi ha?”. “Sabem de la dificultat de l’actual legislació. Però les lleis estan per canviar-les o modificar-les, quan no donen resposta als problemes. Cal que en el marc del nou reglament de la llei de protecció del dret a l’habitatge, s’estableixi un posicionament clar i contundent que permeti diferenciar les ocupacions, sense títol ni autorització, de bona fe, d’aquelles que responen a activitats mafioses i de caràcter delictiu”, ha afegit.

 

Segons Terrades, “aquest és un fenomen que es produeix a les ciutats, però també en aquelles poblacions amb habitatge de segona residència. No és acceptable que si no es donen diners o un pis alternatiu, no marxin. Això és un xantatge en tota regla. Tampoc ho és, el deteriorament de les relacions veïnals a les comunitats per la manca d’impagament de les despeses comunitàries”.

 

“Sempre que les ocupacions afectin a persones físiques, entitats socials i administracions publiques amb habitatge social, caldrà buscar nous instruments legals perquè els jutges puguin ordenar el desallotjament sense esperar processos llargs i carregosos. Cal canviar les lleis també per evitar que a l’hora proliferin empreses que s’autoanomenen de mediació i que per una quantitat a pagar també pel propietari, et desallotgen l’habitatge. És hora també consellera, que proposem modificacions legislatives per donar resposta a la gent amb alguna propietat ocupada i que a més acostuma a ser gent treballadora”, ha indicat.

 

Pel que fa a les persones en risc d’exclusió residencial, o que provenen de desnonaments per no poder afrontar el pagament de les quotes hipotecàries o de lloguer, Jordi Terrades ha dit que “el reglament per tal de poder regularitzar situacions hauria d’adoptar els paràmetres estipulats a la llei 24/2015 i hauria de garantir el subministrament d’aigua i de llum”. Finalment, ha proposat un augment de la fiscalitat sobre els habitatges buits.